Van student tot succesvol ondernemer:

Interview met André Roos (directeur Centrum voor Ondernemerschap)

Centrum voor Ondernemerschap is de eerste bewoner in het al gerenoveerde deel van Stadscampus Connect-U. “Een toplocatie”, vindt André Roos, directeur Centrum voor Ondernemerschap. “Hier zijn Saxion  en het ROC van Twente met alle studenten én het bedrijfsleven direct met elkaar verbonden. Dan ligt het ook nog eens op loopafstand van de stad en het station.” Het plan voor Connect-U gaat veel verder dan de ontwikkeling en invulling van vierkante meters. Het idee is om maximale toegevoegde waarde te creëren voor alle bewoners en gebruikers van het vroegere ziekenhuis.

Kruiwagen voor talent

Het Centrum voor Ondernemerschap is een dienst binnen Saxion en tegelijk een expertisecentrum voor de regio, met vestigingen in Enschede en Deventer. “In Enschede zitten we dus in Stadscampus Connect-U. We stimuleren ondernemerschap. Aan de ene kant ondersteunen we start-ups. Er zijn wel 750 studentondernemers. De één heeft ons natuurlijk meer nodig dan de ander. Het is geweldig om die kruiwagen naar succes te kunnen zijn. Daarnaast hebben we FastForward, het traineeship waarmee we talent in de regio ontwikkelen en behouden. Hbo- en wo-afgestudeerden gaan in een periode van twee jaar aan de slag bij drie bedrijven in Oost Nederland. Zij ontdekken waar zij zich thuis voelen en ervaren dat er in deze regio echt uitdagende en innoverende bedrijven zitten. Sinds kort is er ook ConnectForward , een traineeship voor buitenlandse studenten. Laten we ze met hun opgedane kennis en expertise vertrekken naar hun moederland of kunnen we ze langer aan bedrijven in onze regio binden? De traineeships versnellen een carrière en leiden significant vaker tot leidinggevende functies.

Samenwerken

Centrum voor Ondernemerschap staat met één been in een grote kennisinstelling en met het andere in het bedrijfsleven. “We moeten met beide voldoende feeling houden. Het community-concept dat in ontwikkeling is in Stadscampus Connect-U helpt daarbij. We creëren letterlijk een open verbinding tussen de bedrijven en kennisinstellingen, ondernemers, onderzoekers, studenten en docenten. Dat gebeurt ook in Deventer. Daar zitten we in business innovatiecentrum De Gasfabriek. Op beide locaties hebben we eigen incubators. Daarnaast hebben we partnerships met dienstverleners, netwerkclubs, brancheorganisaties en regionale samenwerkingsverbanden waaraan veel bedrijven gelieerd zijn. In Enschede trekken we nauw op met het ROC van Twente, want ook daar ontstaan start-ups.

Bewust ondernemen

Medewerkers en studenten werken in coronatijd bijna volledig op afstand vanuit huis. Uitdaging is de ondernemende student, collega en trainee op afstand voldoende te bieden. “Fysiek contact maakt ondernemen natuurlijk makkelijker. Even bij elkaar binnenlopen is er nu niet bij. Veel is digitaal ingericht en daar zijn we met elkaar dik tevreden over. Daar is keihard aan gewerkt. Studenten zijn gewend om veel digitaal te doen en gaan makkelijk mee in veranderingen. Sommige studentondernemers spelen zelfs naadloos in op de situatie waar we met elkaar inzitten. Zo ontwikkelden studenten een app voor de horeca om fysiek contact tussen klant en horecapersoneel te minimaliseren. Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap past ook bij millennials. Zij zijn niet perse bezig met veel geld verdienen, maar bekommeren zich om de wereld. Ook wordt meer en meer gebruik gemaakt van onderzoek. Onderzoek kreeg in de afgelopen vijftien jaren ook een prominentere plek bij Saxion.

Verbinden

In Connect-U hoop ik straks innoverende bedrijven te vinden. Bewust van het belang van onze studenten in de ‘war fot talent’, maar ook van onderzoek en onze labs om ontwikkelingen te kunnen testen en succesvol te vermarkten. Ik zie daar kansen voor ondernemers. Misschien hoef je niet eens je hele bedrijf naar de stadscampus te verhuizen, maar is dit de plek voor een R&D of HR afdeling. In Connect-U komt hoe dan ook verbinding tot stand. Je deelt niet alleen de ruimte, maar ook faciliteiten, horeca, leisure, kennis en expertise. Je leert er verder kijken dan je eigen business en kunt uitdagingen die elke ondernemer heeft gezamenlijk aangaan.

Gezondheid

Saxion koos er bewust voor om de smart business communities te laten groeien in het centrum van Enschede. Binnen zo’n community hopen we de krachten te bundelen van studenten en start-ups en van scale-ups tot volwassen ondernemingen. Er is al een smart business community op gebied van gezondheid. Met het aantrekken van een cluster sport & preventie krijgt die nog meer gestalte. Een fantastische knipoog naar de historie van deze locatie, het voormalig ziekenhuis. Dat is een sentiment. Het ziekenhuis nieuw leven inblazen, een nieuwe maatschappelijke rol geven. Het is mooi om daar vanuit Saxion aan bij te dragen. Eén plek waar je werkt, leeft, leert, ontmoet en samen vormgeeft aan de wereld van morgen.

Chemie

André is ambassadeur van Stadscampus Connect-U. Als directeur van het Centrum voor Ondernemerschap en als voorzitter van de stuurgroep die de ontwikkeling tot Stadscampus Connect-U kracht bij zet. Vier jaar geleden ging hij aan de slag bij Saxion. Zijn loopbaan startte na een studie chemie bij de branchevereniging voor chemische industrie. Van daaruit ontdekte hij de uitdagingen waar ondernemers voor staan. “Veel interessanter dan de chemie zelf is de innovatiekracht die continu nodig is. En innoveren lukt alleen waar mensen samenwerken, waar verbinding is tussen kennisinstellingen en bedrijven. Toch chemie dus, maar dan anders.

Rondleiding

Ik geloof dat Stadscampus Connect-U echt toegevoegde waarde heeft voor Enschede, juist door alle verbindingen. Mijn motivatie om in de stuurgroep te stappen. We proberen de ontwikkeling vooruit te helpen. Voor de buitenwereld is het op dit moment best moeilijk om de kansen in dit pand te zien. Ben je binnen en zie je door het fundament de kansen voor de toekomst, dan ben je om. Laat je rondleiden, dat kan veilig op 1,5 meter. Bedenk wat deze plek en de studenten je gaan opleveren: een frisse blik, ambitie, een open mind en open verbinding met kennis en onderzoek.

Deel deze post:

Andere berichten

Gamelab: Opening van de competitie!

Op 4 november was het zover: de officiële opening van de competitie van Gamelab! Het...

Tweede editie van de KennisMaatdag

Op vrijdag 27 september organiseerde Prefabmaat zijn tweede KennisMaatdag. Deze dag stond volledig in het...

Terugblik: Creathon van De Twentse Golf!

University of Twente werkten aan watergerelateerde uitdagingen uit het Twentse bedrijfsleven.