Textiles & healthcare:

wereldwijd innoveren

Inleiding
wie zijn textiles & healtcare

Voor gezonder ouder worden, vroege detectie van ziekten en het verbeteren van gezondheidszorg worden wereldwijd veel innovatieve producten ontwikkeld. Textiel kan daar een belangrijke rol in spelen, omdat het in direct contact met het lichaam staat. Bijvoorbeeld door sensoren te integreren voor meting van lichaamsfuncties, door functionele coatings toe te passen, of slimme constructies te maken die het lichaam ondersteunen. Helaas blijken vele productontwikkelingen nooit tot implementatie te leiden. Hiervoor zijn vele redenen, waaronder: beperkte betrokkenheid en acceptatie van eindgebruikers, zoals zorgverleners, patiënten en consumenten; te hoge prijs in combinatie met onduidelijke business modellen; slechte schaalbaarheid van productie; beperkingen vanuit wetgeving en richtlijnen, bijv privacy of MDR. Hoe zorgen we dat het aantal succesverhalen toch toe kan nemen? En dat alle aspecten die spelen bij verschillende stakeholders in een vroeg stadium worden meegenomen als ontwerpcriteria? Daarvoor is uitwisseling van kennis en ervaring nodig verdeeld over een breed terrein aan disciplines.

"ontwikkeling zit in mensen"

Community
gericht

Ontwikkeling is mensenwerk, en dus is het belangrijk elkaar te ontmoeten. Elkaars taal te leren spreken, kennis te delen, verbindingen te maken. Hiervoor is in 2022 een community opgericht: een groep bedrijven, instituten, universiteiten en zorginstellingen gecombineerd met de kennis en studenten van Saxion en ROC van Twente. Precies deze combinatie kan helpen de uitdagingen in de zorg effectiever aan te pakken.

Geselecteerde artikelen

tweede kamerlid erik haverkort bezocht textiellab van saxion

Tess wist na haar stage dat ze ooit weer bij wehkamp wilde werken: 'ik voel...

hoe een klein meisje bij de kledingmaker de basis legde voor zeynep en...

"textiel in contact met lichamen"

wat zijn beoogde thema's?

  1. Smart textiles: integratie van electronica in textiel  
    Monitoren van ademhaling bij kinderen met een disfunctionele ademhaling, en haptische feedback om te trainen. Meten van stress bij patienten met verminderde cognitieve functies. Integratie van druksensoren in sokken, om te meten of schoenen van diabetici passen.  
  2. Constructies & materialen: gebruik van slimme constructies en nieuwe materialen 
    Compressieweefsels tegen oedeem. Een handschoen om infusen bij kinderen 
    te stabiliseren,  innovaties in steunkousen en exoskeletten, textielgebruik incomposieten.  
  3. Functionele oppervlakken: inzet van finishes en coatings 
    Geurmaskerend voor incontinentiemateriaal, antibacterieel voor ziekenhuiskleding 
    of  thermo reactief voor signaleren van ontstekingen.
  4. Duurzaamheid: product- en procesontwikkeling met een lagere footprint
    Hergebruik van ziekenhuistextiel. Textiel als alternatief voor disposables, zoals luiers en operatiekleding. Mechanische en chemische recyling van textiel. Optimalisatie van productie- en wasprocessen. Ontwerpen voor circulariteit.

samenwerking

Het idee van een community is dat we het samen doen. Wij willen initiëren en coördineren, samen bepalen we de agenda. Graag horen we welke behoeftes jullie hebben en wat jullie in kunnen brengen.

De meerwaarde van dit platform willen wij via de community beschikbaar maken voor een breder publiek – voor jullie. Waarbij jullie inbreng ons omgekeerd helpt om te groeien. Met als resultaat: beter onderzoek, ontwikkeling en onderwijs – en uiteindelijk meer implementatie van innovaties in de samenleving.

contact

Textiles & Healthcare is één van de communities binnen Connect-U en bindt op die wijze niet alleen de al betrokken partners aan zich maar door de locatie bij de Stadscampus van Enschede ook onderzoekers en studenten. Ook andere geïnteresseerde bedrijven, instellingen en organisaties zijn welkom zich aan te sluiten. 

Eliza Bottenberg, programmamanager Textiles & Healthcare 

Lectoraat Sustainable & Functional Textiles Saxion 

Connect-U, Ariensplein 1, 7511 JX Enschede 

e.bottenberg@saxion.nl 

+31 (0)6 83641219