Interview met Robert de Groot, eigenaar van Sprint Groep:

Interview met Robert de Groot (huurder)

Ruimte is voor mij erg belangrijk bij de huisvesting van mijn bedrijf. Ik wil snel kunnen opschalen en weer kunnen inperken als dat nodig is. Die flexibiliteit vind ik in Stadscampus Connect-U.

— Robert de Groot, eigenaar &De Groot en Ader Academie

Kickstart voor succes

Sinds begin 2019 bivakkeert Robert in Stadscampus Connect-U. “Ik werkte vanuit huis. Mijn vrouw en ik deelden de praktijkruimte aan huis. Ik ben visueel business consultant en gebruik grote tekenvellen en tekenmaterialen. Elke dag moest ik mijn spullen opruimen, dat werkt niet lekker. Ik ging op zoek naar flexruimte, een plek waar ik ook meteen een nieuw business idee kon testen: SprintAtelier. Een sprintomgeving om in groepen met design thinking innovaties te creëren en deze versneld en efficiënt in de praktijk te brengen. Een kickstart voor succesformules, als je het mij vraagt. Die test wilde ik met een beperkte investering en low risk doen.

Van OK tot SprintAtelier

Een connectie van me zat al in het voormalig ziekenhuis en tipte me. Ik begon in een klein kantoor in Connect-U. Daar kwam al snel een kantoorruimte bij voor collega’s. Een grote operatiekamer richtten we in als spreekkamer om vervolgens om te dopen tot SprintAtelier. Die mogelijkheid om te proberen en te variëren vind ik prettig. Inmiddels is de verbouwing van het pand in gang gezet. In de nieuwe situatie zal het aantal vierkante meters dat je huurt meer vaststaan. Circa 8.000 m² in het gebouw wordt ingericht voor co-working en daarmee wordt mijn behoefte aan flexibiliteit ruimschoots opgevangen.

Talent in huis

Een ander groot voordeel van Connect-U is voor mij de nabijheid van het onderwijs. Zowel Saxion  als het ROC van Twente maken deel uit van de stadscampus. De studenten zitten slechts een deur verder. Echt een plus! Ik ben op zoek naar talentvolle mensen. Bouw liever een bedrijf om mensen die een goede energie hebben en elkaar aanvullen, dan dat ik mensen giet in waar het bedrijf voor staat. We groeien organisch en in coronatijd maakten we een pas op de plaats. Nu zijn we met z’n vieren. Na de zomer verwacht ik uit te kunnen breiden door het huidige team te versterken met studenten voor online marketing en webdevelopment. Binnen de huidige community zijn bedrijven die dat kunnen, maar ik wil de expertise helemaal in eigen huis en hand hebben. Wat wij leveren bij &De Groot en de Ader Academie is heel specifiek. De Ader Academie is een salesorganisatie voor coaching.

Impact van de community

Door me hier te vestigen werd ik automatisch onderdeel van de community. Zo’n community ontstaat er niet door alleen maar een grote groep mensen bij elkaar in een gebouw te zetten. Die komt juist van de grond als er een duidelijke gemene deler is én het eigen belang van een ieder vervuld wordt. In eerste instantie zijn we natuurlijk allemaal individuele ondernemers en moet er brood op de plank komen. Ik koos in eerste instantie niet voor Connect-U vanwege de community, maar de impact is veel groter dan ik had verwacht. Op verschillende onderdelen kunnen we elkaar hier echt vooruithelpen.

Design thinking als gemene deler

Het is tof dat ontwikkelaar LIFE durft in te zetten op ontwikkeling van de community. De kleinschalige bedrijven die nu ruimte huren in Connect-U kunnen daarin prima aanjagers zijn. Ik geloof in versterking van bestaande energie. Faciliteer je die energie, dan ontstaat groei. Vanuit een gemene deler en op basis van intrinsieke motivatie creëer je kruisbestuiving. Het nog scherper stellen van ons gezamenlijke profiel en ieders rol daarin is een ‘next step’. Een business community rond het thema Smart Health kreeg al gestalte. En ‘what’s in it for me?’ Design thinking. Hoe kan ik de verbinding maken met design thinking tussen onderwijs, business en welzijn? Zo ontstaat een profiel waarmee we innoverende bedrijven aantrekken.

Unieke locatie

Dan moet ook de verbouwing op gang komen. Ik hoop dat we die wat kunnen versnellen.  Ook op dat vlak staat LIFE natuurlijk voor een strategische keuze. Verbouw je stapsgewijs het aantal verhuurde vierkante meters of transformeer je een groter deel om nieuwe huurders over de streep te trekken? Als je nu een jaar moet wachten om te kunnen huren, zijn ook andere locaties in Enschede een optie. Dat zou jammer zijn, want Connect-U is met recht een toplocatie! Een bekende, historische plek die tot de verbeelding spreekt. De huurders voelen zich verbonden met de stad en de toepasbare wetenschap. Er is volop ruimte, terwijl de sfeer kleinschalig is.

Leren van de bijtjes

Als hobby houd ik bijen. Hoe zo’n bijenkolonie werkt, is uitermate boeiend en een mooie metafoor voor Stadscampus Connect-U. Een community laat zich niet zo maar leiden. Bestudeer de kolonie. Die bijen laten zich niet makkelijk sturen. Je bereikt veel met begrip en door ze door goed te faciliteren. Ik begon te groot met vijf kasten. Te veel bijen zwermden uit, ik kreeg er geen vat op. Toen besloot ik back to basic te gaan, terug naar één kast. Als het daar werkt, schakel ik bij en schalen we op!

Deel deze post:

Andere berichten

Een Succesvolle Eerste Matenmiddag bij Prefabmaat: Een Terugblik

Op 16 juni 2023 organiseerde Prefabmaat zijn allereerste Matenmiddag, een evenement dat met groot succes...

Terugblik:Sportinnovator Evenement 16 maart 2023

We kijken terug op een geslaagd Sportinnovator Evenement donderdag 16 maart bij Connect-U met ruim...

Little Rocket: nummer één data bureau in Emerce100!

Little Rocket heeft met maar liefst zes sterren de nummer één plek bemachtigd in Emerce100!