Interview met Wouter van Kooten
Bestuurder Gamelab Oost
Gamelab is een creatieve broed- en werkplaats voor gameontwikkeling, met een sterke focus op het creëren van innovatieve games die maatschappelijke impact hebben. De stichting, gevestigd in Connect-U, biedt een kans voor studenten en ondernemers om samen te werken aan uitdagende projecten, waarbij talentontwikkeling en zelfstandigheid centraal staan. Gamelab bevordert de samenwerking tussen studenten, bedrijven en andere belanghebbenden, waardoor het ecosysteem verder versterkt wordt. Studenten krijgen hier de kans om hun talenten te ontwikkelen en praktijkervaring op te doen door mee te werken aan impactvolle projecten.
Belangrijke bijdrage in het ecosysteem
Gamelab doet meer dan alleen het aanbieden van stageplekken, aldus Wouter van Kooten (Bestuurder gamelab Oost). ‘Gamelab speelt een actieve rol in het ontwikkelen van nieuwe games, prototypes en minimal viable products (MVP’s).’ De focus ligt op constante innovatie en het creëren van nieuwe ideeën en producten die verder gaan dan de traditionele gameontwikkeling. Gamelab probeert hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan het ecosysteem binnen de game- en creatieve industrie.
Maatschappelijke impact door gamification
Gamelab is actief betrokken bij verschillende projecten die maatschappelijke vraagstukken hebben. Een voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van een gamified ervaring voor ‘s Heeren Loo,een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met een ondernemer uit Apeldoorn heeft Gamelab The Cube gegamifiseerd. een mobiele immersieve ruimte in 4D. Deze ruimte was oorspronkelijk niet gamified, maar Gamelab heeft deze omgevormd tot een interactieve ervaring voor cliënten.
De cliënten van ’s Heeren Loo kunnen nu een auto besturen en door een virtuele stad rijden, terwijl er allerlei gebeurtenissen om hen heen plaatsvinden. Dit biedt hen de mogelijkheid om interactie te hebben en het gevoel te ervaren dat ze echt achter het stuur zitten. Het doel van dit project is om een gevoel van vrijheid en ontspanning te bieden, zonder dat de cliënten fysiek het terrein van de instelling verlaten. Via deze mobiele immersive room in 4D kunnen ze virtueel de buitenwereld verkennen.
Op dit moment zijn de studenten bezig met een project die gericht is op digitale bewustwording en het voorkomen van misbruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast zijn ze in februari gestart met een bijzonder project waarbij ze een applicatie ontwikkelen die helpt bij de bestrijding van lymfeklierkanker. Deze projecten hebben niet alleen een innovatief aspect, maar dragen ook bij aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
Toekomstvisie: Groei en zelfvoorziening van het ecosysteem
Als we naar de toekomst kijken, hoopt Gamelab zijn positie binnen het ecosysteem verder te versterken. Gamelab wil het creatieve talent in de regio versterken en samen met partners in de regio werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van zorg, cultuur en duurzame energietransitie. Het ideale scenario voor Gamelab is dat de functie die het nu vervult het ondersteunen van creatieve talenten uiteindelijk door de markt zelf wordt overgenomen.
Gamelab hoopt dat de samenwerking tussen onderwijs en de game-industrie in de toekomst op een natuurlijke manier zal groeien. Het uiteindelijke doel is een ecosysteem waarin het zichzelf voedt, zonder dat er een centrale speler zoals Gamelab nodig is. Het idee is dat de game-industrie en de creatieve sector in de regio volwassen genoeg zijn geworden om de talentontwikkeling en samenwerking zelf te dragen.

Wethouder Malkis Jajan op werkbezoek bij Gamelab Oost.